Všetko o zubných fazetách


Zubné fazety sú rýchly spôsob, ako mať krásny úsmev. Tento estetický postup je ideálny pre ľudí so zažltnutými a rozštiepenými zubami alebo so širokými medzizubnými priestormi. Inštalácia zubnej fazety je však nezvratným postupom, preto súhlas s takýmto postupom je veľmi vážnym rozhodnutím. Pred prijatím takého rozhodnutia je dôležité získať spoľahlivé informácie o zubných fazetách, ich nákladoch a pravidlách starostlivosti o ne.

Čo sú to zubné fazety?

Podľa definície Americkej akadémie estetickej stomatológie (AACD) je zubná fazeta „tenká porcelánová konštrukcia používaná na obnovenie prirodzeného vzhľadu zubov a je tak silná a odolná, že je porovnateľná s prirodzenou zubnou sklovinou“. Zubné fazety sú vyrábané individuálne podľa tvaru zubov pacienta a sú pripevnené k zubnej sklovine.

Prečo sa fazety v zubnom lekárstve používajú?

Použitie fazety je menej invazívny postup ako inštalácia koruniek alebo rovnátok. Podľa odporúčaní Britského fondu zubného zdravia môžu byť fazety použité na uzavretie širokých medzizubných priestorov alebo na odstránenie malých oklúznych porúch. Pacienti si tiež vyberajú fazety ako kozmetické riešenie na zvýšenie bielej farby zubov a ich zarovnanie, ako aj na korekciu takých defektov, ako je zmena farby zubov, zlomené alebo vyštiepené zuby.

Postup inštalácie faziet

Obvykle sa postup vykonáva počas jednej alebo dvoch návštev. Pri použití prefabrikovaných faziet sa často vyžaduje jedna návšteva. Pri výrobe fazety v laboratóriu sú potrebné dve návštevy. Zamerali sme sa na postup inštalácie porcelánových faziet vyrobených v laboratóriu:

  1. Pri inštalácii fazety zvyčajne nie je potrebné podávať lokálne anestetiká. V prípade potreby však môžu byť použité; závisí od stupňa citlivosti pacienta. Zubár vykoná profesionálnu hygienu, odstráni povlak a určí správny farebný tón fazety. Potom odstráni veľmi tenkú vrstvu zubnej skloviny, aby vytvorila priestor pre fazetu.
  2. V laboratóriu sa vytvorí odtlačok zuba a do zuba sa nanáša dočasná fazeta bodovým leptaním centrálneho povrchu zuba, ktorý je vzdialený od okrajov.
  3. Po tom, ako laboratórium odovzdá porcelánovú fazetu zubárovi, dočasná fazeta sa odstráni a zub sa vyčistí abrazívnou pastou a vodou. Potom sa povrch skloviny vyleptá kyselinou, dôkladne sa premyje vodou a vysuší sa vzduchom. Na pripravený povrch sa aplikuje lepiaca vrstva, potom cement a fazeta je upevnená tak, aby presne zopakovala obrys zubov.
  4. Cement sa potom vytvrdzuje počas 60 sekúnd, nasmeruje sa svetlo na všetky povrchy fazety a pevne ju zafixuje na povrch zuba.
  5. Zubár odstráni nadbytočný materiál a vyleští okraje fazety.
  6. Mnohí stomatológovia odporúčajú ďalšie vyšetrenie, aby bola fazeta v pohodlnej polohe.

AACD odporúča čistiť fazety zubnou kefkou alebo niťou tak, ako skutočné zuby. Dôkladné čistenie faziet denne pomocou neabrazívnej fluoridovej zubnej pasty. Odporúča sa obmedziť spotrebu kávy a ďalších farbiacich nápojov a produktov.

Materiály a technológia

Fazety sú rôzneho druhu – kompozitné a keramické. Kompozitné fazety je možné urobiť priamo (na stoličke zubára pri jednej návšteve) a nepriamou metódou (s účasťou zubného laboratória).

Keramické fazety

Keramické fazety sú vyrobené z rôznych druhov keramiky. Najčastejšie sa používajú LFC keramika (porcelán) a sklenená keramika IPS Emax, menej často sú keramické fazety vyrobené z blokov oxidu zirkoničitého. Keramické fazety sa vyrábajú len laboratórnou metódou. Najskôr lekár pripraví (obrúsi) zub, potom zoberie odtlačok zuba, ktorý je následne poslaný do zubného laboratória, kde po dobu dvoch týždňov dostanete trvalú keramickú fazetu. Aby pacient nechodil so svojimi obrúsenými zubami, tak sa na zub v dobe čakania aplikuje dočasná plastová fazeta. Nižšie sa pozrieme na hlavné typy keramických faziet.

Fazeta z živcovej keramiky (porcelánu)

Prvé keramické fazety sa začali vyrábať z porcelánu. Tento typ keramiky Vám umožňuje perfektne simulovať optické vlastnosti zuba (odtieň a priesvitnosť skloviny). Porcelánové fazety majú veľmi dobrú estetiku. Sú vyrábané tromi laboratórnymi spôsobmi. Po prvé, je to spôsob nanášania porcelánovej hmoty vrstvou po vrstve, keď po nanesení každej vrstvy porcelánu sa porcelán spekruje pri vysokej teplote v špeciálnej peci. Po druhé, spôsob lisovania porcelánu za vysokých tlakových a teplotných podmienok. Tretia metóda, ktorá sa objavila pomerne nedávno, je frézovanie živcových keramických blokov na zariadeniach CEREC.

Sila ohýbacích faziet pre vrstevnatý spôsob nanášania porcelánu je len 50-75 MPa. Pri použití metódy extrúzie alebo CAD/CAM – pevnosť v ohybe bude asi 150 MPa. Posledný indikátor je dostatočný, ak máte správny záhryz a žiadne zlé návyky. Avšak nasledujúci typ keramiky má ešte väčšiu silu.

Fazety zo sklenenej keramiky IPS Emax

Sklenená keramika IPS Emax (výrobca Ivoclar Vivadent) – pozostáva z kryštálov disilikátu lítia, ktoré majú rovnaký priehľadný koeficient ako skutočná zubná sklovina. Preto sú fazety tohto materiálu čo najbližšie k skutočným zubom. Existujú 2 typy materiálu IPS Emax. Po prvé, ide o materiál Emax PRESS, ktorý je určený na výrobu fazet lisovaním. Fazety tohto materiálu sú najtrvanlivejšie – majú pevnosť v ohybe okolo 400 MPa, čo takmer úplne eliminuje riziko štiepania. Z Emax PRESS sa vyrábajú tzv. „Tenké fazety“, ktoré majú hrúbku iba 0,3-0,4 mm (štandardné keramické fazety majú hrúbku 0,6-1,0 mm).

Druhou verziou sklenenej keramiky IPS Emax je materiál E.max CAD, ktorý sa vyrába vo forme špeciálnych blokov na frézovanie na obrábacích strojoch s typom CEREC (CAD/CAM technológia). Rovnaká metóda výroby platí pre nasledujúce typy keramických faziet – zirkónové fazety. Mimochodom, pevnosť faziet z materiálov E.max CAD je tiež veľmi vysoká – okolo 360 MPa, ale z tohto materiálu sa fazety nemôžu vyrábať tenšie ako 0,6 mm.

Zirkónové fazety

Takéto fazety sú vyrobené z blokov oxidu zirkoničitého pomocou ich frézovaním (CAD /CAM technológia). Pevnosť týchto faziet silne závisí od typu blokov oxidu zirkoničitého. Ak sa použijú bloky takzvaného surového mäkkého oxidu zirkoničitého, pevnosť ohybných faziet bude asi 900 MPa, avšak tieto fazety budú mať slabú estetiku v dôsledku nedostatku priehľadnosti materiálu a jeho mliečnej bielej farby.  Ak sa použijú bloky oxidu zirkoničitého s prídavkom ytria, fazety z takého oxidu zirkoničitého sú priesvitné a majú dobrú estetiku, ale ich ohybová sila bude nižšia (asi 550 MPa).

Z hľadiska estetiky sú zirkónové fazety výrazne nižšie ako porcelánové fazety (živicová keramika) a tiež IPS Emax. Klinické štúdie ukázali, že z hľadiska estetiky je k sklenenej keramike IPS Emax najbližšia Katana® UTML (Japonsko), ďalej Katana® STML (Japonsko), BruxZir® Anterior alebo Prettau® Anterior (Nemecko).

Kompozitné fazety

Na to, aby sa inštalovala kompozitná fazeta, lekár obrúsi tenkú vrstvu emailu, ďalej, použijúc adhezívne systémy, navrství kompozitný plombovací materiál. Také fazety sa vyrábajú priamo v ústach a slúžia od 3 do 5 rokov. Najčastejšie využívame kompozitné fazety pri oprave jedného alebo dvoch zubov z celého radu. Vyhotovujú sa aj laboratórnou metódou. Po získaní odtlačkov získame model, vymodeluje sa fazeta, ktorá sa následne polymeruje v špeciálnych polymerických peciach. Na klinike fazetu fixujeme na tekutý kompozit. Výhodou tejto metódy je, v porovnaní s priamymi fazetami, plná polymerizácia kompozitu a v dôsledku toho, jeho zvýšená pevnosť.   

Ostatné informácie

  • Cena faziet je vytvorená individuálne a závisí od úrovne lekára, stráveného času a úrovne kliniky.
  • Fazety slúžia viac ako 10 rokov. Štatistika ukazuje len 10% zlyhaní v desaťročnej pozorovacej dobe.
  • Výsledok zmeny úsmevu sa dá preukázať pred začatím procesu rekonštrukcie. Toto sa nazýva Návrh digitálneho úsmevu (Digital Smile Design – DSD).
  • Zubná estetika sa mení na estetiku, zameranú na pacienta.